De visie van onze school


De scholen van ieder Kind Telt hebben elk een eigen visie op onderwijs. Zij maken keuzes tussen telkens twee begrippen die duidelijk van elkaar verschillen. In onze visiekaart beschrijven we de keuzes van de Schaapskooi.

Wij vinden ontwikkeling belangrijk en werken voortdurend aan verbetering van ons onderwijs. In onze actie- doelenkaart beschrijven we de ontwikkelingen waar wij aan werken.

Hieronder vertellen we u meer over de missie en visie van De Schaapskooi. Onze school en alle mensen die er werken, werken vanuit deze missie, visie en kernwaarden.

 

Missie (wat willen we bereiken) 

We willen dat de Schaapskooi een plek is waar kinderen het vertrouwen krijgen om zichzelf als mens te ontwikkelen. Waar zij andere mensen kunnen ontmoeten. Waar ze zichzelf leren kennen en hun grenzen verleggen. Een plek waar zij op een veilige manier de vaardigheden kunnen ontwikkelen die nodig zijn om de wereld om zich heen te kunnen ontdekken en begrijpen. 

 

Visie (hoe willen we dat bereiken) 

Ontwikkelen 
Wij zijn ervan overtuigd dat kinderen van nature nieuwsgierig en leergierig zijn. Ieder kind mag zichzelf zijn en mag zich op een eigen wijze en in eigen tempo ontwikkelen. We stellen daarbij heldere doelen, een duidelijke bedoeling en hoge verwachtingen. Hoge verwachtingen en duidelijke eisen zijn nodig om ieder kind uit te dagen om de volgende stap te zetten.  Zowel cognitieve, als creatieve, sociaal-emotionele, zintuigelijke en motorische ontwikkeling vinden wij belangrijk. We werken dan ook aan een brede ontwikkeling als mens. Daaronder verstaan we het vermogen om te denken, te voelen en te handelen. 
 

Vertrouwen 
Vertrouwen is een belangrijke voorwaarde voor kinderen om zich op een goede manier te kunnen ontwikkelen. Vertrouwen in jezelf en de ander. Dat vertrouwen uit zich in het nemen van eigen verantwoordelijkheid en het geven van verantwoordelijkheid aan de ander. We waarderen dat mensen verschillend zijn. We maken daar gebruik van en geven hier ruimte aan door onze school in te richten in groepen met verschillende leeftijden, talenten en ontwikkelniveaus. Zo leren kinderen van elkaar en leren ze samen te werken. Daarnaast organiseren we ook momenten dat groepen met een gelijke leerbehoefte (homogene groepen) bij elkaar komen. Dit doen we zowel binnen de unit als unit overstijgend (in een andere unit).  
 

Andere mensen ontmoeten 
We leren van en met elkaar en geloven dat wij samen meer bereiken dan alleen. Samen en in verbinding ontwikkel je je beter. Je leert andere persoonlijkheden en talenten kennen en leert van en met elkaar (coöperatief leren).  
 

Jezelf leren kennen en je grenzen verleggen  
Wij gunnen kinderen erkenning van hun eigenheid. We gunnen ze dat ze gezien worden en dat ze het vertrouwen krijgen om hun leerproces op hun eigen manier te doorlopen. We stellen heldere succescriteria op, die gericht zijn op het proces. Dat betekent dat het resultaat voor elke leerling verschillend kan zijn.  
 

Wereld om je heen ontdekken en leren begrijpen 
Onze school is een wereld in het klein. Vanuit deze veilige plek dagen we kinderen uit om hun nieuwsgierigheid te volgen en steeds wijder om zich heen te kijken en nieuwe dingen te ontdekken. Vanuit verwonderen, ontdekken komen we zo tot begrijpen.  
 

(Basis)vaardigheden ontwikkelen  
Vaardigheden zijn lezen, schrijven en rekenen. Ook creativiteit, het leren omgaan met informatie en kritisch kunnen nadenken zijn belangrijke vaardigheden. 

Visiekaart (vertaling van de visie naar praktijk): 20230516_visiekaart_De_Schaapskooi.docx 

 

Wat betekent dat voor onze school?

De inrichting van ons onderwijs is gebaseerd op deze visie. Om de natuurlijke leergierigheid van kinderen te stimuleren, bieden wij een rijke en betekenisvolle leeromgeving. We werken thematisch en richten voor elk nieuw thema onze ruimtes en speel/leerhoeken in met uitdagend materiaal. Zo wordt leren betekenisvol en doen we veel kennis op over de gekozen onderwerpen. We zorgen hierbij voor afwisseling in het aanbod, waarin ook ruimte is voor bewegend leren. Ontwikkeling vindt ook plaats in onze buitenruimtes en tijdens excursies passend bij het thema.  
 

Wij zijn ervan overtuigd dat de ontwikkeling van kinderen groter is dan te meten is in een toets. Daarom werken we met portfolio’s waarin we de ontwikkeling van een leerling volgen op basis van leerdoelen. De portfolio’s geven inzicht in de ontwikkeling, zonder daaraan gelijk een oordeel te koppelen. Het proces leidt uiteindelijk tot een bepaald resultaat en/of product (een leerbewijs). Het proces van het kind wordt inzichtelijk gemaakt. Door de nadruk te leggen op het proces worden kinderen uitgedaagd om zelf na te denken. De nadruk ligt op het begrijpen en toepassen van kennis en vaardigheden, en niet zozeer op het eindproduct. Feedback en reflectie zijn belangrijke elementen in dit proces. Daar besteden we dan ook veel aandacht aan. 
 

Kernwaarden 

Onze kernwaarden zijn: vertrouwen, eigenheid, ontwikkelen en samen. Deze kernwaarden vormen de basis van ons onderwijs en de organisatie.  
 

Eigenheid  
Ieder kind mag zichzelf zijn en mag zichzelf op een eigen wijze en in eigen tempo ontwikkelen. Wij laten de lesstof zoveel mogelijk aansluiten bij de behoeften van elk kind. Kinderen krijgen ruimte om eigen keuzes te maken, zijn zich bewust van wat ze aan het leren en ontwikkelen zijn en nemen daarbij eigen initiatieven en verantwoordelijkheid. Het ontdekken en uitbouwen van eigen talenten krijgt veel aandacht in de school. Daarbij willen wij elkaar waarderen, aanvullen en ondersteunen.  
 

Vertrouwen  
Vertrouwen in jezelf en in de ander is de basis, het fundament, van onze school. Vertrouwen zorgt voor een veilige leer- en werkomgeving en dat is een belangrijke voorwaarde voor kinderen om zich op een goede manier te kunnen ontwikkelen. Vertrouwen in jezelf en de ander, uit zich in het nemen van eigen verantwoordelijkheid en het geven van verantwoordelijkheid aan de ander. Vertrouwen geven is vertrouwen krijgen.  
 

Samen  
Wij geloven dat wij samen meer bereiken dan alleen. Door goed samen te werken ontwikkelen wij niet alleen onszelf, maar dragen wij ook bij aan de ontwikkeling van de ander. Het leren van en met elkaar, ook wel het coöperatief leren genoemd, neemt dan ook een belangrijke plaats in bij het vormgeven van ons onderwijs. Samen met ouders, partners van de school en betrokkenen zijn wij voortdurend op zoek naar het beste voor de kinderen.  
 

Ontwikkeling
Wij zijn ervan overtuigd dat kinderen van nature nieuwsgierig en leergierig zijn. In een rijke en betekenisvolle omgeving zetten wij ons voortdurend in om bij te dragen aan de ontwikkeling van de kinderen tot zelfstandige, verantwoordelijke, sociale, weerbare en positief kritisch denkende mensen. Het team van De Schaapskooi hecht er grote waarde aan dat kinderen hun capaciteiten ten volle benutten. Teamleden van De Schaapskooi besteden ook steeds aandacht aan eigen ontwikkeling en ontwikkeling van het onderwijs.